Ο Άγιος Αρτέμιος, Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο Άγιος Αρτέμιος θεωρείται Μεγαλομάτης του Χριστιανισμού.

Ο Άγιος Αρτέμιος αποκεφαλίστηκε στην Αντιόχεια κατόπιν διαταγής του Αυτοκράτορα Ιουλιανού επειδή δημόσια τον κατέκρινε για την θεωρούμενη “αποστασία” του, από τον χριστιανισμό. Αργότερα το λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε και θάφτηκε στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Κωνσταντινούπολη όπου κατά την παράδοση εκεί συνέβαιναν και πολλά θαύματα.

Στον Άγιο Αρτέμιο που η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 20 Οκτωβρίου κατ’ έτος, αποδίδονται ιάσεις κήλης και συναφών παθήσεων.

Στην Αγιογραφία ο Άγιος Αρτέμιος εικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού. Επί του ονόματος του Αγίου οι χριστιανοί φέρουν τα ονόματα Αρτέμιος ή Αρτέμης και Άρτεμη.

Στην Αθήνα υφίσταται Ιερός Ναός του Αγίου Αρτεμίου, στη συνοικία Γούβα. Υπάρχει επίσης μεγαλοπρεπής Ι. Ναός εντός της Πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας επί της Λ. Μεσογείων στους Αμπελοκήπους και λειτουργεί κανονικά.

Ο Μεγαλομάτης Αρτέμιος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος εύχονται σε όλο το αστυνομικό προσωπικό ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Αρτεμίου να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα θάρρους και πίστης, αποτελώντας εφόδιο στον υπηρεσιακό, κοινωνικό και προσωπικό βίο του καθενός.

Scroll to Top