Η Ένωση μας θυμάται : Ασημένιο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης το 1997

Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος Δημήτριος ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ εξιστορεί με τη βοήθεια του Ιωάννη ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ, πρωτεργάτη και ιδρυτικού μέλους της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος και των αθλητών Γιώργου ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑ, ΑΡΙΔΑ Παναγιώτη, Αργύρη ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, Ευάγγελου ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗ, Σπύρου ΜΠΟΥΤΖΗ, Παντελή ΙΑΤΡΙΔΗ και Αναστάσιου ΑΡΑΤΖΗ,  τη συμμετοχή της αντιπροσωπευτικής ομάδας καλαθοσφαίρισης στο 3ο  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αστυνομικών που έλαβε χώρα στην Αμβέρσα του Βελγίου, κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 31 Μαΐου 1997.

Απόσπασμα από την εφημερίδα «Αθλητική Παρουσία» της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδας, αριθμός φύλλου 1 – Ιούλιος 1997.

Η αντιπροσωπευτική ομάδα καλαθοσφαίρισης της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος κατέκτησε επάξια το ασημένιο μετάλλιο. Στην τελική φάση του πρωταθλήματος συμμετείχαν έξι (6) χώρες. Η Ελλάδα προκρίθηκε αήττητη στον τελικό και αντιμετώπισε τη Λιθουανία.

Τρίτη χώρα κατετάγη η Μεγάλη Βρετανία, τέταρτη το Βέλγιο, πέμπτη η Λεττονία και έκτη η Βουλγαρία.

Ο Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΣ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών (U.S.P.E.) εκπροσώπησε το Διοικητικό Συμβούλιο της U.S.P.E. στις εκδηλώσεις, κηρύσσοντας την έναρξη των αγώνων του Πρωταθλήματος, απονέμοντας το Κύπελλο και τα μετάλλια στην Πρωταθλήτρια ομάδα και παραδίδοντας τη σημαία της U.S.P.E. στον Γενικό Γραμματέα αυτή κ. Volker ROSSOW κατά την τελετή λήξης των αγώνων, ενόψει του επόμενου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αστυνομικών στην κολύμβηση, που θα διεξαγόταν στη Μόσχα, από 23 έως 27 Ιουλίου 1997.

Επίσης προήδρευσε συνεδρίασης της Αθλητικής Τεχνικής Επιτροπής της U.S.P.E., η οποία ασχολήθηκε με θέματα διοργάνωσης και διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Πρωταθλημάτων.

Η παρουσία του κ. Ιωάννη ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΥ τόσο στη θέση του Αντιπροέδρου της U.S.P.E., όσο και το γεγονός ότι εκπροσώπησε το Διοικητικό Συμβούλιο της U.S.P.E. στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελούν ιδιαίτερες στιγμές του ελληνικού αστυνομικού αθλητισμού και της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική ομάδα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για διάκριση. Όμως στον τελικό είχε να αντιμετωπίσει τη Λιθουανία, μία ομάδα νεανική (μέσος όρος ηλικίας 23 ετών) και σε άριστη φυσική κατάσταση, καθ΄ όλη συγκροτημένη και πειθαρχημένη.

Η διοργάνωση των αγώνων, ήταν άψογη από την Αθλητική Ένωση της Αστυνομίας του Βελγίου και η φιλοξενία προς την Ελληνική αποστολή ιδιαίτερη θέρμη.

Τέλος να σας υπενθυμίσουμε ότι στο προηγούμενο πρωτάθλημα το έτος 1993 στην Αθήνα, η ομάδα μας στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας

Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία : 66-58

Ελλάδα – Λεττονία : 81-71

Ελλάδα – Βέλγιο :  78-62

Ελλάδα – Λιθουανία : 65-80

Σύνθεση της αποστολής : ΣΤΑΥΡΟΥ Κωνσταντίνος, ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Ανάργυρος, ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑΣ Γεώργιος, ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ Ευάγγελος, ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ Μάνθος, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Νικόλαος, ΑΡΙΔΑΣ Παναγιώτης, ΙΑΤΡΙΔΗΣ Παντελής, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Χρήστος, ΜΠΟΥΤΖΗΣ Σπυρίδων, ΑΡΑΤΖΗΣ Αναστάσιος, ΣΟΥΛΑΚΗΣ Γεράσιμος

Αρχηγός Αποστολής Α/Α Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟΣ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αθλητικής Ένωσης Αστυνομιών και Γενικός Γραμματέας της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, Αρχηγός ομάδος Ανθ/μος ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Γεώργιος, Προπονητής Αρχ/κας ΔΑΡΙΒΑΣ Νικόλαος, Φροντιστής Αστ/κας ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Σεραφείμ, Διερμηνέας Αστ/κας ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα

Μερικοί εκ των αθλητών της αποστολής θυμούνται σήμερα…

Γιώργος ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑΣ

Μεγάλες στιγμές ζήσαμε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Είχαμε δυνατή ομάδα, καλό σύνολο και καλή χημεία. Την εποχή εκείνη αγωνιζόμουν στην ομάδα του Α.Ο. Αμπελοκήπων στην Α2 Εθνική Κατηγορία. Η συμμετοχή μου στην ομάδα της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος ήταν τιμή για εμένα, όπως επίσης τιμή ήταν να εκπροσωπήσω τη Χώρα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία. Στον τελικό αντιμετωπίσαμε την ομάδα της Λιθουανίας η οποία ήταν αρκετά δυνατή και νεανική ομάδα. Κρατάω όλες τις καλές στιγμές από εκείνη την αποστολή. Στο πέρασμα των χρόνων έζησα αρκετές στιγμές γεμάτες χαρά και συγκίνηση είτε ως αθλητής είτε ως προπονητής στις ομάδες της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος. Έκτοτε οι δράσεις συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με πολλές επιτυχίες. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στη σημερινή Διοίκηση της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό της Α/Α΄ Γιώργο ΤΖΑΤΖΑΚΗ.

Παναγιώτης ΑΡΙΔΑΣ

Φέραμε το ασημένιο μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τότε αγωνιζόμουν με την ομάδα της Νηαρ Ηστ στην Α2 Εθνική κατηγορία. Είχαμε ένα καλό σύνολο και επιλογές σε όλες τις θέσεις και με την καθοδήγηση του προπονητή μας φτάσαμε στον τελικό της διοργάνωσης όπου εκεί αντιμετωπίσαμε μια παραδοσιακή δύναμη στο μπάσκετ, τη Λιθουανία. Κρατάω μόνο τα θετικά στοιχεία της συμμετοχής μας. Είχαμε καλό κλίμα ως ομάδα. Μπράβο στην τότε Διοίκηση της Αθλητικής Ένωσης και μπράβο και στη σημερινή Διοίκηση, που έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το έργο της και ιδιαίτερα στον Αντιπρόεδρο Δημήτρη ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

 Αργύρης ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή, να έχω συμπαίκτες τον Γιώργο ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑ και τον Παναγιώτη ΑΡΙΔΑ, όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας, την Ελληνική Αστυνομία και την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος. Ένα όνειρο που στο τέλος γράφτηκε με ασημένια γράμματα. Κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση στον τελικό έχοντας απέναντί μας την ομάδα της Λιθουανίας, μία ομάδα με νεαρούς αθλητές μ.ο 23 ετών ενώ η δική μας ομάδα είχε την εμπειρία με το μέρος της, μία ομάδα δυνατή και φαβορί όπως εμείς. Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες, μέλη της Διοίκησης και τον προπονητή μας φυσικά για την αξέχαστη αυτή εμπειρία αλλά και τις συγκινήσεις που περάσαμε. Πλέον έχω αφήσει την ενεργό δράση του μπάσκετ αλλά παρακολουθώ τις δράσεις και το έργο της Αθλητικής Ένωσης και χαίρομαι ιδιαιτέρως που βλέπω τους συναδέλφους μου να αθλούνται. Ένα μεγάλο μπράβο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Γεώργιο ΤΖΑΤΖΑΚΗ.

Ευάγγελος ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ

Υπήρξα χρόνια μέλος της Υ.Φ.Α.Α. και της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος συμμετέχοντας σε αρκετές αποστολές τιμώντας, με τον τρόπο αυτό, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελλάδα τόσο σε εγχώριες , όσο και Διεθνείς διοργανώσεις με διακρίσεις. Κατέκτησα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αστυνομικών στην Αθήνα το 1993. Συνεργάσθηκα με μεγάλα ονόματα προπονητών , τον KONTO , τον ΚΟΚΟΛΑΚΗ και τον ΔΑΡΙΒΑ , ενώ είχα συμπαίκτες τον ΓΚΕΚΟ , τον ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑ , τον ΠΑΡΑΜΑΝΙΔΗ , τον ΓΚΟΥΜΑ , τον ΚΑΤΣΟΥΛΗ , τον ΦΙΛΙΠΠΟΥ και τον ΑΡΙΔΑ . Μία από τις αποστολές που θυμάμαι χαρακτηριστικά, ήταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Αστυνομικών που διεξήχθη στην Αμβέρσα Βελγίου το 1997. Έχοντας μία πολύ δεμένη ομάδα , αφού με τους περισσότερους συναδέλφους διατηρούμε φιλίες μέχρι και σήμερα , καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό αντιμετωπίζοντας αντίστοιχες ομάδες που διατηρούσαν στο δυναμικό τους , επαγγελματίες αθλητές με διεθνή καριέρα . Κι όμως , η Ελληνική ψυχή «μίλησε» στο γήπεδο και καταφέραμε να κατακτήσουμε την 2η θέση χάνοντας στον τελικό από την ανώτερη ομάδα της Λιθουανίας. Είμαι περήφανος που υπήρξα μέλος εκείνης της ομάδας βάζοντας ένα λιθαράκι στην ανύψωση του Ελληνικού Αστυνομικού αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο. Τη σημερινή εποχή παρακολουθώ αρκετές αθλητικές δραστηριότητες της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος , η Διοίκηση της οποίας είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τον χρόνο που ξοδεύουν για την σωστή και ασφαλή άθληση του Έλληνα Αστυνομικού. Ιδιαίτερα στη πόλη της Θεσσαλονίκης , υπάρχουν δύο άνθρωποι , ο Γιώργος ΖΑΧΑΡΗΣ και ο Γρηγόρης ΜΙΣΙΡΛΟΓΛΟΥ , οι οποίοι έχουν ανεβάσει τόσο σε ποιότητα , όσο και σε ποσότητα τις αθλητικές δραστηριότητες του  Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος .

Σπύρος ΜΠΟΥΤΖΗΣ

Τότε ως Δόκιμος Αστυφύλακας κλήθηκα να συμμετέχω και εγώ στην ομάδα μπάσκετ της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος. Ήμουν στα πρώτα βήματά μου ως αστυνομικός και ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να παίξω στην Εθνική ομάδα της Αστυνομίας. Βρέθηκα μαζί με «μεγαθήρια» αστυνομικούς αθλητές και μπορώ να πω πως πήρα πολλά πράγματα από όλους αυτούς. Στον τελικό ήρθε το ασημένιο μετάλλιο απέναντι στους Λιθουανούς. Μία αρκετά δεμένη και γρήγορη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Για εμένα θα μείνει μία αξέχαστη εμπειρία χαραγμένη στη μνήμη μου. Ευχαριστώ τον τότε προπονητή μου και τους ανθρώπους της τότε Διοίκησης που με εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν τη δυνατότητα να αγωνιστώ. Σήμερα συμμετέχω στο Πρωτάθλημα της Αθλητικής Ένωσης με την ομάδα της Υπηρεσίας μου και μπορώ να πω ότι έχουμε αρκετά ανταγωνιστική ομάδα! Πολλά μπράβο και στον Πρόεδρο της Αθλητικής Ένωσης Γιώργο ΤΖΑΤΖΑΚΗ για το έργο του.

Παντελής ΙΑΤΡΙΔΗΣ

1993 είσοδος στην σχολή, 1994 μετάθεση στη Θεσσαλονίκη. Τότε γνώρισα τον μέχρι σήμερα για μένα φίλο συνάδερφο και προπονητή τον Σπύρο ΚΑΛΕΡΓΗ . Τον αείμνηστο ΚΟΛΑΞΙΔΗ, τον ΚΟΣΜΙΔΗ τον ΖΑΧΑΡΗ τους ανθρώπους του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος. Έγινα μέλος της ομάδος μπάσκετ με αμέτρητα νταμπλ αήττητοι στα εργασιακά της Θεσσαλονίκης με συμμετοχή στα βαλκανικά τουρνουά με καλούς συναδέρφους. Χάριν της ομάδος αυτής που ήμουν μέλος κλήθηκα εκπροσωπώντας το Παράρτημα να συμμετέχω στο CISM που κατακτήθηκε από την ΥΦΑΑ στην Αλεξανδρούπολη. Επόμενη πρόσκληση τιμή ζωής το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αμβέρσα Βελγίου πάλι εκπροσωπώντας το παράρτημα Βορείου Ελλάδος με ΑΡΑΤΖΗ και ΣΟΥΛΑΚΗ. Με παίκτες όπως ΣΚΡΟΠΟΛΙΘΑΣ, ΣΕΡΕΤΗΣ, ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΙΔΑΣ, ΠΟΥΛΙΑΝΙΤΗΣ, ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ Μάνθος, ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ, προπονητής ΔΑΡΙΒΑΣ είχε τότε ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΓΚΕΚΟ Γκέκο  παίκτες που για εμάς ήταν ινδάλματα. Ένα δύσκολο τουρνουά όπου κατάφερε η ομάδα της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος να φθάσει τελικό με την ομάδα της Λιθουανίας με ύψη που σόκαραν, νεαρούς παίκτες ομάδα και που δικαίως κατέκτησε το ευρωπαϊκό με κατάκτηση για εμάς του αργύρου μεταλλίου και δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό. Στιγμές μοναδικές για εμένα χαραγμένες στην μνήμη αιώνια. Στιγμές που έζησα λόγω των ανθρώπων της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος και του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος όπως ο ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ, τότε τον γιατρό τον ΤΑΓΜΑΤΖΙΔΗ τον φίλο ΚΑΡΑΚΟΝΤΙΝΟ και πολλούς καλούς συναδέλφους. Ήμουν, είμαι και έως τη σύνταξη θα είμαι μέλος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, χάριν στο οποίο ζήσαμε μόνο χαρές και που χάριν στον άοκνο αγώνα του ΖΑΧΑΡΗ και ΜΙΣΙΡΛΟΓΛΟΥ ζει σήμερα την αναγέννησή της ενώ είχε φθάσει σε τέλμα ήταν η αθλητική Ένωση του φαξ και σήμερα  με συμμετοχή σε πάρα πολλά αθλήματα. Μόνο καλές στιγμές που μένουν στην μνήμη μου και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης, τιμή η συμμετοχή με αθλητές ινδάλματα.

Αναστάσιος ΑΡΑΤΖΗΣ

Υπήρξα μέλος του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδας από το 1997 σαν δόκιμος Αστυφύλακας φοιτώντας στο Τ. Δ. Α Ξάνθης. Συμμετείχα στην ομάδα μπάσκετ  του παραρτήματος με προπονητή τον Σπύρο ΚΑΛΕΡΓΗ και παρόλο που σαν Δόκιμος Αστυφύλακας είχα λίγο χρόνο να επισκεφθώ οικογένεια  και φίλους τα Σαββατοκύριακα που ήμουν εξοδούχος με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση έπαιζα και κατακτούσαμε το εργατικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης για αρκετά χρόνια. Αρκετές και οι αποστολές που συμμετείχα με την Αθλητική μας Ένωση στο εξωτερικό,  Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρο και φυσικά Βέλγιο, εκεί που πάλι σαν Δόκιμος Αστυφύλακας και εν μέσω εξετάσεων στην Σχολή μαζί με τον συνάδελφο ΣΟΥΛΑΚΗ λάβαμε ειδική άδεια από τη σχολή να ταξιδέψουμε και να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μεγάλη εμπειρία αυτή η διοργάνωση όπου είχα την ευκαιρία να παίξω συμπαίκτης με μεγάλους παίχτες κατακτώντας τελικά τη δεύτερη θέση αφού στον τελικό ηττηθήκαμε από την Λιθουανία. Αν και πρώην πλέον αθλητής συνεχίζω και θα συνεχίσω να είμαι μέλος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος παρακολουθώντας με ευχαρίστηση τις προσπάθειες των ΖΑΧΑΡΗ, ΜΙΣΙΡΟΓΛΟΥ κλπ να προσφέρουν την δυνατότητα στους συναδέλφους να αθλούνται.

Να ευχαριστήσω θερμά, εκ μέρους του ΔΣ τον Ιωάννη ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΟ, πρωτεργάτη και ιδρυτικό μέλος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, για τη διάθεση σχετικού υλικού που αφορά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου καθώς και όλους τους αθλητές οι οποίοι μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους μαζί μας.

Δημήτριος ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Αντιπρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος

Scroll to Top