Πεζοπορία στον Όλυμπο – Διασχίζοντας το φαράγγι του Ενιπέα

Το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος διοργάνωσε την Παρασκευή 20/05/2022 την πρώτη του υπαίθρια δραστηριότητα – πεζοπορία ξεκινώντας από τα μονοπάτια των θεών στον Όλυμπο και το Φαράγγι του Ενιπέα, με τη συμμετοχή δεκάδων μελών από όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Το Φαράγγι ξεκινά από το Λιτόχωρο, ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου, περιοχή των Μύλων, υψόμετρο 320μ. και καταλήγει στη θέση Πριόνια υψόμετρο 1100μ., ακριβώς σ’ ένα απ’ τα σημεία, απ’ όπου ξεκινούν οι ορειβάτες, για να κατακτήσουν τις κορυφές. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στις δυο άκρες του Φαραγγιού είναι 740μ. και το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 11 χιλιόμετρα. Ο χρόνος για να το περάσει κανείς είναι περίπου 5 – 6 ώρες.

Επικεφαλής συντονιστής και οδηγός της πεζοπορίας ορίστηκε ο πολύπειρος οδηγός βουνού ΤΣΙΡΤΣΑΚΗΣ Πέτρος ο οποίος επέλεξε την κάθοδο του Φαραγγιού από την θέση Πριόνια που βρίσκεται στην καρδιά του Ολύμπου μέχρι το Λιτόχωρο.

Σχεδόν όλη η διαδρομή ήταν στη σκιά μέσα σε δάσος, με πανύψηλα δέντρα, όπου άλλοτε κυριαρχεί η οξιά και άλλοτε το πεύκο.

Η διαδρομή ήταν δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, τον Ενιπέα, και σ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής οι περιπατητές συνάντησαν πάνω από δέκα ξύλινα γεφυράκια τα οποία  κάθε φορά τους έδιναν τη δυνατότητα να αλλάζουν όχθη, πολλούς καταρράκτες αλλά και πολλές μικρές λιμνούλες με γαλαζοπράσινα νερά.

Σε μια ώρα περίπου από την αφετηρία το μονοπάτι τους οδήγησε στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και σχεδόν μετά από άλλη μισή ώρα βρέθηκαν, κάτω από μια σπηλιά, μπροστά σε ένα μικρό εκκλησάκι, το ασκηταριό του Αγίου Διονυσίου.

Ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 και μετά από 5,5 ώρες συνολικής πεζοπορίας οι περιπατητές διέσχισαν το φαράγγι επιτυχώς χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Η πρώτη υπαίθρια δραστηριότητα – πεζοπορία του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους.

Το Παράρτημα Βορείου Ελλάδος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος υπόσχεται σύντομα νέες μοναδικές εξορμήσεις στην φύση.

Scroll to Top